fredag 9. mars 2012

Lærere, vinterferie og barnehagefri??
Kjenner jeg blir litt provosert av alle avisinnleggene som har stått i avisene denne uken angående lærere, vinterferie og barnehagefri. Det startet vel med et innlegg fra en barnehageansatt som syntes det var smålig at lærere som hadde fri leverte ungene sine tidlig i barnehagen og hentet de sent til tross for at de selv hadde fri. Hvorfor vil ikke lærere være sammen med ungene sine når de har fri? Det var virket selvfølgelig som en brannfakkel og mange har skrevet svar på innlegget, noen enig andre uenig. Blant annet var det en som lurte på hvorfor den barnehageansatte tok dette opp. Ville hun ha færre unger i barnehagen slik at hennes egen jobbhverdag ble lettere i vinterferien?
Jeg kjenner det bobler litt inni meg med tanke på hva jeg selv mener og det er kanskje litt vanskelig for enkelte å holde seg saklig. kanskje særlig for de som føler seg truffet? Jeg er som de fleste sikkert vet lærer. Ungene mine har alltid hatt fri i romjula, i påsken og mer enn de obligariske 4 ukene om sommeren. De har i tillegg vært heldige å fått fri enkelte andre dager som feks når de har vært på besteforeldrebesøk. Som lærer har vi også høstferie og vinterferie. Så ja; mange muligheter til å være hjemme med ungene sine. Jeg elsker mine unger over alt på jord, men som foreldre har man også et behov for alenetid og ikke minst søvn. For det er ikke alltid like lett å være småbarnsforeldre og i full jobb. I perioder blir det lite søvn og lite tid til seg selv. Det gjelder uansett hvordan jobb man har! Så jeg bruker med god samvittighet å la ungene mine være i barnehagen deler av vinterferien og i høstferien. Dagene bruker jeg på meg selv (frisør, shopping, sove, strikke, bake, lese, nyte et deilig bad osv), huset og andre ærender vi ikke har fått gjort i en ellers så hektisk hverdag. Men vi tar vi det rolig på morgenen og jeg henter de tidligere enn vanlig. Jeg blir en bedre mamma når jeg får noen dager for meg selv og kan nyte de fridagene jeg tar med ungene mine etterpå ekstra mye! Det finnes sikkert de som leverer like tidlig og henter sent hver dag selv med ferie, men kanskje de det gjelder har en grunn til det. Jeg håper, og tror, de er like glade i ungene sine selv om de velger som de gjør.
Er det de samme forventningene til alle de som jobber turnus i helsevesenet eller i andre yrkesgrupper der de har dager/perioder med fri?
Flere som har meninger??

3 kommentarer:

 1. Selvfølgelig enig med deg, Renate! Alle trenger alenetid uten barn, enten de er store og små. Tror det er misunnelse ute å går. De som jobber i barnehagen har jo ikke like mye fri som lærerne, men så har de ikke så mye retting av matteprøver, tentamener, forberdelse til neste arbeidsdag som vi lærerne. Og når gjør vi alt rettearbeidet? Når vi kommer hjem. Da mine unger var små måtte jeg pent sitte med retting etter at de hadde lagt seg. Det var hyggelig, det! Vi må nok bare leve med sjikanen, desverre. Det er jo så mye annet trivelig med yrket vårt; hyggelige elever og foreldre, fine turer vi får dra på, koselige kolleger, fine kurstilbud til Oslo osv osv. Hvis noen vil ha det som lærerne, er det bare å starte på lærerutdanning. :-)Ha en hyggelig helg, Renate! Klem fra ea

  SvarSlett
  Svar
  1. blir vel nåkka skriverier når vi har sommerferie også ;) e vel fordela og ulempe i alle yrka og jobba! ja, å om nån vil ha de "ferian" vi har så e dem hjertelig velkommen i læreryrket ;) God helg t dæ å eva! glede mæ tell oslo t uka!!!

   Slett
 2. Å være lærer, må være et veldig utakknemlig yrke...? Utakknemlige elever, utakknemlige foreldre, i det hele tatt...? Selvfølgelig mange takknemlige elever og foreldre også, sånn e det med alt....En ting e iallefall sikkert; noen må ha nokka å "kikke" på, uansett..."klagere" fins overalt, hele tia...e det ikkje det ene, så e det det andre.....
  Misunne ingen lærere, anna enn kanskje en lengre sommerferie...men ellers har dokker jo jobb også etter arbeidstid...ingen utakknemlige som har tenkt på det...? E så enig i at man blir en bedre forelder av å ha energi og fått litt egen-tid... Det e nok bare misunnelse som har styrt penna til denne barnehageansatte som har skrevet det innlegget, Renate...;) Fortsett som du gjør, stol på dæ sjøl og stå for det du og din familie har igjen førr...;) God helg videre:)
  Klem fra mammamia....;)

  SvarSlett