torsdag 6. juni 2013

Den sommerkroppen..

Dagens kommentar i Nordlys hadde denne overskriften: "Den farlige jakten på sommerkroppen". Der skriver Reidun Kjelling Nybø hvor langt mange er villige til å gå for å få "den perfekte kroppen". Hun nevner blant annet om ei 15 år gammel jente som var blitt avhengig av det syntetiske hormonet melanotan, som hun sprøyter inn i kroppen for å få den dype brunfargen. I tillegg skriver hun om Kristoffer (20) fra Harstad som innrømmet at han hadde brukt doping for å nå kroppskravene. At det er flere enn meg som synes det er skremmende hvilke verdier samfunnet har fått når suksess kun måles i stramme rumper, store muskler og en mørkebrun, flat mage viser at det er et dagsaktuelt tema. Hun oppfordrer til slutt i sin kommentar foreldregenerasjonen til å gå i oss selv og passe på hvilke holdninger vi overfører til ungdommen. Tenk på hvordan dere omtaler dere selv når dere ser dere i speilet, hvordan dere prater om mat og spising til deres barn og ikke minst hvordan dere praktiserer dette selv, hvordan dere snakker om andre menneskers utseende og ikke minst om dere er fysisk aktive i familien.
Jeg fikk kanskje ikke sagt det tydelig nok i forrige blogginnlegg, men skal prøve nå: Ja! Jeg mener at vi alle må prøve å være fornøyde med den kroppen vi har, samtidig er det også viktig at vi tar vare på den gjennom å holde oss fysisk aktive og ha et sunt kosthold. Det er lov å jobbe mot å få en strammere kropp, men det er metodene som brukes jeg reagerer på. Shaker, piller, sprøyter osv er ikke naturlig og jeg er overbevisst om at dette ikke kan være bra for hverken kroppen eller den psykiske helsa i det lange løp. For de fleste vil trening/fysisk aktivitet, samt et sunt kosthold, være godt nok! Det er ikke meningen at kroppen skal kunne miste 5 kg vekt på to dager (som mange slankepiller reklamerer med at kroppen gjør om pillene brukes). Eller at om man bare drikker shaker, vil man bli så så mange kg lettere på få dagen. Det er da virkelig ikke rart om kroppen blir lettere om man ikke spiser!!?
I tillegg er jeg overbevisst om at hver kropp har sin idealvekt. Det er ikke meningen at alle skal kunne være syltynne. Noen er bygd for å være litt fyldigere over rumpa eller å ha en fyldigere overkropp. For de som har slike typer kropper, vil de føre en krig de ikke kan vinne om de forsøker å bli veldig tynne.
Nei folkens! Tren med måte og spis med måte, så lærer dere ungene deres at de "lette" og "raske" metodene sjelden er bra - her må egeninnsats legges ned for å ha en sunn kropp. Heller en sunn, slank/fyldig kropp enn en usunn tynn kropp!


1 kommentar:

  1. Det er ikke vanskelig å være enig med deg. Tenker tilbake på livet og minnes at slanking og utseende var viktig på 50/60-tallet også. Og du trengte ikke være overvektig for å bli kalt "Tjukka". Men når skal vi heve oss over det?
    Som du sier: Vi skal trene og spise sunt for å ha et godt liv og holde oss friske.

    Leste det forrige innleggetr ditt også. Bra!

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett