torsdag 7. juni 2012

Marin bioprospektering og barnehageavslutningI dag har jeg og klassen jeg er kontaktlærer for vært i Forskningsparken og fått både omvisning og sett hva marin bioprospektering går ut på. Jeg har ikke naturfag selv i skolen, men det var jammen interessant å følge med på forelesningen som de to herremennene fra Universitetet hadde for oss. Aldri har jeg tenkt over hvor mye rundt oss som egentlig er kjemi, men det er jo egentlig alt!
Må kanskje først si hva marin bioprospektering er for noe. Jo, det går kort sagt ut på å forske på organismer som lever i havdypet. På Universitetet i Tromsø har de eget forskningsfartøy, Helmer Hanssen, som drar på tokter i Barentshavet for å ta prøver av isen, havoverflaten og samle inn ulike organismer. Dette kategoriseres i en slags bank de har og analyseres i forskning og utvikling. Meningen er utnytte genetisk materiale fra havet på en bærekraftig måte.

Etter å først blitt fortalt om hva som blir gjort innenfor kjemi og ikke minst marin bioprospektering, fikk vi være med på laboratoriet for å være forskere selv. Vårt oppdrag var å finne ut hvilke bestanddeler i ulike organismer som produserer fargestoffer. Vi fikk da tang, kråkeboller og snegler som vi skulle plukke fra hverandre og koke i sprit eller/og i vann. Noen kokte innmaten til kråkebollen, mens andre knuste skallet og kokte det. Mange ulike farger ble fremstilt (både gul, grønt og rosa/lilla). Tror alle syntes det var interessant. Ulempen var at når kråkebollen ble knust, luktet det noe helt forferdelig!!! Kunne høre en del brekningslyder fra enkelte ømfintlige sjeler.


Etter "jobb", dro jeg rett til barnehagen for å være med på høytidelig avslutning for skolegruppa der. Ungene sang og vi fikk se film fra et skuespill de hadde laget. Til slutt fikk de også utdelt en minnebok med bilder fra tiden i barnehagen og en lykkestein. Må bare innrømme at øynene ikke var helt tørre da Mathea kom frem og fikk sin bok. Tenk at tiden i barnehagen er over for hennes del!! Hvor er årene blitt av?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar